Η Ιστορία της Ξιφασκίας

Θέλετε να γυμνάσετε όχι μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό; Τότε η ξιφασκία είναι το ιδανικό άθλημα για εσάς!

Ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας η ξιφασκία μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό χόμπι, ή το άθλημα στο οποίο με συστηματική δουλειά κάποιος θα διακριθεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού! H ξιφασκία είναι πολυσύνθετο άθλημα, που αναπτύσσει μια σειρά από ψυχοσωματικά γνωρίσματα. Από αθλητική-βιολογική πλευρά μας βοηθά να αναπτύξουμε ταχύτητα, αντοχή, δύναμη, ακρίβεια στις κινήσεις μας, και ευελιξία. Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η γρήγορη αντίδραση (αντανακλαστικά). Από διανοητικής πλευράς η ενασχόληση με την ξιφασκία βοηθά την ικανότητα για λογική σκέψη, την μνήμη και την φαντασία.

Έχει χαρακτηριστεί ως «Σκάκι με μύες»!

Ψυχολογικά, ένας ξιφομάχος πρέπει να είναι σε θέση να διατηρεί την συγκέντρωσή του και να ελέγχει τα συναισθήματά του κάτω από τις έντονες συνθήκες ενός αγώνα. Η διαχείριση της πίεσης, η εικόνα που δίνει προς τα έξω και οι τεχνικές χαλάρωσης είναι όλα χρήσιμα στοιχεία για να διαμορφώσουν συνθήκες επικράτησης.

Σε ότι αφορά το σωματότυπο του αθλητή, μπορείτε πάντα να προσαρμόσετε το αθλητικό σας ύφος ώστε να εκμεταλλευτείτε τα δικά σας φυσικά γνωρίσματα . Γενικά πάντως, το ύψος φαίνεται να είναι χρήσιμο στο ξίφος μονομαχίας (επέ), αλλά όχι απαραιτήτως και στη σπάθη. Οι μικρόσωμοι ή λεπτοί αθλητές είναι πιο δύσκολο να χτυπηθούν στο ξίφος ασκήσεως (φλερέ).